Tillbaka

NISSANS INSTALLERAR NY PRESSLINJE

  • Ny, stor presslinje installeras på fabrik i England
  • En investering på 37 miljoner pund (475 miljoner kr) för att understödja Nissans ledande position inom crossovers och elbilar

Sunderland, England, 18 juni 2015: Nissan framhäver sin fortsatta ställning att vara ledande inom crossovers och elbilar i och med en ny, stor presslinje vid företagets fabrik i Sunderland.

 

Denna investering på 37 miljoner pund (475 miljoner kr) omfattar en utbyggnad av fabriken och installation av en ny press på 5 200 ton. Syftet är att understödja tillverkningen i England av Nissans bästsäljande crossovers Qashqai och Juke samt Nissan Note och 100 % eldrivna Nissan LEAF. 

Colin Lawther, Nissans Senior Vice President for Manufacturing, Purchasing and Supply Chain Management i Europa, säger: "Nästan 3 miljoner kunder har köpt en Nissan crossover som tillverkats här i England. Och de 33 000 Nissan LEAF, som har tillverkats här, har bidragit till att modellen har blivit den mest sålda elbilen i världen."

"Denna nya investering är ett tydligt bevis på vår avsikt att behålla vår ledande position inom dessa nyckelområden för varumärket Nissan. Framgångarna för våra crossovers och elbilar baseras på exceptionell kvalitet och leveransstandards, som vi har uppnått tack vare våra medarbetare här i Sunderland."

Den nya presslinjen och området för plåtlagret kommer att gå i produktion 2017 och kräver en utbyggnad av fabriken på totalt 6 780m². Efter utbyggnaden kommer fabriksanläggningen att ha en total yta på över 362 000m², eller lika mycket som mer än 50 fotbollsplaner.   

Paul Watson, kommunfullmäktiges ordförande i Sunderland, säger: "Detta är fantastiska nyheter. Nissan Sunderlands produktivitet, som slagit alla rekord och fortsätter att växa, är nyckeln till den engelska bilindustrins starka export. Utbyggnaden och den nya utrustningen i Sunderland-fabriken, som ligger före Infiniti-produktionen, understryker företagets ledande position och förstärker Sunderlands målsättning att bli motorindustrins hub i England."

Den nya presslinjen, som byggs bredvid de befintliga sju presslinjerna i Sunderland, kommer att bli den största av dem och den första av sitt slag i Renault-Nissan Alliansen och kommer att pressa plåten med ett totalt tryck på 5 200 ton.

Pressen vägen omkring 2 500 ton och är 10,5 m hög. Det tekniska arbetet är redan igång inför den planerade produktionsstarten 2017. Bland annat grävs nu en 6,5 m djup grop för pressens fundament. 

I den nya presslinjen kommer man att tillverka större plåtar för alla Nissan bilmodeller som produceras i Sunderland. Man kommer också att tillverka plåtar till två kommande kompakta Infiniti-modeller, Infiniti Q30 och Infiniti QX30.

Mike Hawes, CEO för Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), tillägger: "Detta är spännande nyheter för Nissan och alla medarbetarna på fabriken i Sunderland. Det innebär att bilproduktionen i England hittills i år har fått mer än 1 miljard pund (12 miljarder kr) i nya investeringar. Bilindustrin i England upplever en renässans och fortsatta investeringar som denna kommer att bidra till Storbritanniens goda rykte som utvecklare av bilar med låga koldioxidutsläpp. För ett företag som satsar på både elbilar och crossovers är detta också ett exempel på hur man kan investera i två skilda marknadssegment som båda kan se fram emot stark tillväxt i både England och utomlands."

Nissan rekryterar för närvarande 300 nya medarbetare för att klara av de kommande lanseringarna av nya modeller. Ytterligare information finns på http://www.careersatnissan.co.uk/