Tillbaka

POWER TO THE PEOPLE: NISSAN OCH ENEL BÖRJAR TESTA SMART GRID

  • Elbilar kommer att bli ett energi-nav, där förnybar energi kan utnyttjas och lagras av bilen 
  • Nissan inleder tester av Smart Grid i samarbete med energibolaget Enel 
  • Fler än 200 000 Nissan LEAF har sålda i världen 

Vid FN:s 21:a klimatmöte (UN Conference on Climate Change, COP21) som hålls i Paris denna vecka, offentliggjorde Nissan att man utvecklar en innovativ lösning, ett s.k. ”Vehicle-to-Grid”-system, ‘ som gör det att bilar kan fungera som energi-nav som både kan lagra, använda och mata tillbaka elektricitet i elnätet.

 

Nissan kommer tillsammans med sin samarbetspartner, energibolaget Enel, nu att påbörja tester av det smarta elnätet ”Smart Grid”.

Som en ingående komponent i detta banbrytande samarbete, har Nissan och Enel kommit överens om att tillsammans undersöka möjligheterna med:

-       Att lansera denna revolutionerande teknik på den europeiska marknaden:

-       Att i högre utsträckning ge elbilsbatterier ett andra liv för användning i statiska tillämpningar;

-       Att ta fram och utvärdera potentiellt överkomliga erbjudanden på energi- och mobilitetspaket

Vehicle-to-Grid gör det möjligt för kunderna att själva ta kontrollen över den energi de förbrukar, genom att kunna undvika de högre el-tarifferna, och också kunna dryga ut sin hushållskassa under tider då efterfrågan på el är stor.   

Med hjälp av en speciell 2-vägs-laddare och ett energihushållningssystem som utvecklats av Nissan i samarbete med Enel, kommer LEAF-ägarna att kunna ladda sina bilar på tider då efterfrågan på el är låg, och elpriset lägre, och sedan ha möjlighet att använda den energi som finns lagrad i bilen i sitt hushåll under perioder då elpriset är högre. Dessutom har man möjlighet att mata tillbaka energi till elnätet och på så sätt ge hushållet extrainkomster.

 ”Våra kunder är vana vid ett fantastiskt bra värde – Nissan LEAF erbjuder dem mobilitet till ett oslagbart pris: från endast ca 28 öre per kilometer. Genom lanseringen av Smart Grid-tekniken, ger vi nu bilförarna möjlighet att själva styra över sin energimix. Det här stimulerar till mer användande av förnybar energi och ger de som tar steget över till elbilar ett betydande ekonomiskt tillskott. 

De personliga fördelarna med innovationer av den här typen är uppenbara, men dessutom är vår övertygelse att denna teknik kan bidra till att säkerställa en renare energiinfrastruktur för framtida generationer.”  

Nissan – som med en global försäljning av 200 000 Nissan LEAF är den ledande elbilstillverkaren i världen – skriver ett nytt kapitel för utsläppsfri bilism genom att med Enel:s 2-vägs-laddningsteknik ta tillvara elbilsbatteriernas fulla potential. 

För mer information om Nissans produkter, tjänster och företagets engagemang för hållbar fri rörlighet, välkommen att besöka oss på www.nissan.eu/experience-nissan.html